Aldersgrupper

Speideren er delt inn i følgende aldersgrupper:

6- 7 år

Beverarbeidet gir tilbud om å starte som speider allerede som 6-åring/1. klassing. Allerede i 6-årsalderen har barn en klar opplevelse av vennskap og samhold. Gjennom opplevelse av fellesskapet i beverkolonien starter den enkeltes utvikling av ansvar og selvstendighet.

Tilbudet må være tilpasset aldersgruppens utviklingstrinn, slik at overgangen til småspeiderarbeidet oppfattes som en naturlig fortsettelse med nye, større og flere utfordringer. Fordelen med en slik tidlig start er at utviklingen som speider kan starte tidligere. Men når speidere starter så tidlig, blir det desto viktigere at progresjonen fra enhet til enhet er ivaretat, slik at speiderne ikke går lei av speidingen og slutter før de kommer over i den viktigste speideralderen (som av Norges speiderforbund oppfattes som troppsalder, 5.-10. klasse).

8-10 år

Speidere mellom 8 og 10 år er ulveflokken, også kalt småspeidere. Flokken er mye ute, leker og reiser på turer. Kanskje kjenner du til Jungelboken og livet til Mowgli. I flokken kan du bli enda bedre kjent med Mowgli og andre dyrene i Jungelboka. Flokken møtes stort sett en gang i uka og drar på tur flere ganger i året, dette avhenger av den enkelte speidergruppe. Mange småspeidere synes turene er høydepunktet. En hel helg sammen med mange venner, uten mor og far, ute i skogen eller på et speiderhus.

10-16 år

Speidere mellom 10 og 16 år er medlemmer av troppen. Troppen består av flere patruljer hvor medlemmene styrer seg selv. En patrulje har alt fra 3 til 10 medlemmer. Speiderne møtes en gang i uka og reiser ofte på tur i helgene. På møtene og turene arbeider patruljene med prosjekter og merker. Gjennom dette arbeidet får man stadig nye utfordringer og lærer mye spennende. Patruljene har selv ansvar for å legge opp sitt program, men får veiledning fra troppslederne. Speidere i troppen kan være med på kretskonkurranser og gjennom dem kvalifisere seg til NM i speiding. Hvert fjerde år arrangeres det også landsleirer. I tillegg til disse nasjonale arrangementene har de fleste grupper egne leirer hver sommer. Mange speidere reiser også på leir til utlandet.

Eldre enn 16 år

Speidere over 16 år er enten rovere eller ledere, eller begge deler. Roverne er med i et roverlag som har ukentlige møter. Roverne er en veldig kreativ gjeng og gjør mye morsomt. Roverne er godt rustet til store utfordringer og reiser for eksempel på breturer, lange kanoturer, rafting og klatring. Hvert år arrangeres det to store nasjonale arrangementer, roverstevne og rover 5-kamp. Begge arrangementene samler flere hundre rovere fra hele landet.

Ledere

Alle som er over 16 år og godkjent som leder kan være leder i speideren. Det vil si at man sammen med andre ledere leder enten en flokk eller tropp eller sitter i gruppeledelsen. Alle som er eller ønsker å bli speiderledere får tilbud om lederkurs, Les mer om dette på speiderbasen.no